BIOINŻYNIERIA, HODOWLA ZWIERZĄT, UNASIENIANIE ZWIERZĄT HODOWLANYCH
Choroby zakaźne zwierząt hodowlanych

 Piątek, 29 marca 2024 roku. Marka, Wiktoryny, Zenona BYDGOSZCZ  
    Strona główna > Książki
Książki
Książki
BADANIA AGROCHEMICZNE W WOJEWÓDZTWIE KUJAWSKO-POMORSKIM W LATACH 2011-2018
Szanowni Państwo
Dynamicznie zmieniająca się wiedza producentów żywności oraz konsumentów w połączeniu z fenomenem globalizacji powodują, iż światowe rynki zbytu stają się wysoce konkurencyjne. W związku z tym gospodarstwa rolne, od wielkotowarowych przedsiębiorstw po najmniejsze gospodarstwa rodzinne chcąc przetrwać i kompleksowo się rozwijać muszą bezwzględnie koncentrować się na ciągłym podnoszeniu efektywności produkcji i jej jakości. Dotyczy to m.in. gleby, plonów, wyrobów a także usług, procesów technologicznych i etc.
Gleba stanowi podstawowe i zarazem pierwsze ogniwo w łańcuchu żywnościowym. Tworzy ona niejako uniwersalną platformę do budowy ekosystemów i krajobrazu oraz różnych form działalności człowieka. Kluczową rolę w produktywności gleby odgrywa jej zasobność oraz możliwość biodynamicznego gromadzenia zasobów składników pokarmowych. Gleba m.in. magazynuje, filtruje i przekształca wiele składników organicznych i mineralnych. Stanowi ona w rzeczywistości największy „magazyn” zasobów węgla na ziemi. Więcej...


ZDROWE NOGI BIEG PO SUKCES
Schorzenia kończyn zaraz po chorobach wymienia i zaburzeniach w rozrodzie stwarzają najwięcej problemów w hodowli bydła. Korekcja racic ma podstawowy wpływ na ogólny stan zdrowia krowy, który bezpośrednio wpływa na produkcję mleka. Połączenie stosowanych metod żywienia, produkcji mleka i profilaktyki racic powoduje umieszczenie korekcji racic na liście podstawowych zajęć wykonywanych w gospodarstwie. Normalne środki zapobiegawcze tzn. higieniczne warunki bytowe, kąpiele racic i właściwe żywienie pomagają uniknąć kłopotów z racicami. Zdarzają się jednak sytuacje, w których potrzebne jest zastosowanie środków leczniczych, odpowiednio dostosowanych i umiejętnie przeprowadzonych przez specjalistę w korekcji racic.
Książka ta ma ułatwić profilaktykę i korekcję racic krów w gospodarstwie każdego hodowcy bydła i rolnika. Zatem sprawdza się chińskie przysłowie: „uncja zapobiegania warta jest funta leczenia”... Więcej...






UŻYTKOWANIE KRÓW HOLSZTYŃSKO-FRYZYJSKICH W WARUNKACH POLSKICH
Wstęp
"Zachodzące w ostatnich latach w Polsce zjawiska transformacji ekonomicznej państwa stworzyły bardzo trudną sytuację dla sektora produkcji mlecznej. Cofnięcie dotacji do tej produkcji przyczyniło się do wzrostu cen detalicznych wyrobów mleczarskich, a w konsekwencji do spadku popytu na nie. Równocześnie szeroka obecność subsydiowanego importu postawiła przed rodzimym producentem mleka niełatwe zadanie sprostania tej konkurencji. Doskonalenie krajowego pogłowia bydła w kierunku zwiększenia produkcji i poprawy jakości mleka napotyka w praktyce na szereg problemów natury agrarnej i ekonomicznej. Natomiast warunki do chowu i hodowli bydła nie były z wielu względów i nadal nie są sprzyjające. Przyczyną tych uwarunkowań w ostatnich latach jest duży spadek pogłowia bydła, w tym także krów mlecznych. Modyfikacja użytkowania krów mlecznych na potrzeby współczesnego rolnictwa była inspiracją do napisania tej książki. Niech myśl naukowa zawarta w tej książce przyczyni się do tego, że produkt żywnościowy, jakim jest mleko pochodzące z Polski, będzie uznawany w Europie za najlepszy. Żywię nadzieję, że książka ta będzie dobrze służyła studentom, hodowcom bydła mlecznego i rolnikom".

Rasa holsztyńsko-fryzyjska
Znaczący wpływ na aktualny stan hodowli bydła czarno-białego na świecie wywarła odmiana holsztyńsko-fryzyjska (hf). Odmianę tę wyhodowano w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych, wywodzi się ona jednak z importowanego do Ameryki Północnej niemieckiego i holenderskiego bydła czarno-białego. Gdy w 1905 r. wybuchła w Europie epidemia pryszczycy, import bydła wstrzymano, a zakupione dotychczas pogłowie selekcjonowano przez kilkadziesiąt lat w kierunku mlecznym (Puchajda i in. 1995).
Do Polski pierwsze jałówki holsztyńsko-fryzyjskie sprowadzono z Ameryki Północnej w 1973 r. W następnych latach rozpoczęto import nasienia buhajów hf. Zapoczątkowało to prace hodowlane nad doskonaleniem krajowej populacji bydła czarno-białego (Jasiorski, 1991).
Holsztyno-fryzy są bydłem wcześnie dojrzewającym. Pierwsze wycielenia następują w 24. miesiącu życia. Buhajki przy urodzeniu osiągają wagę 38-45 kg, a cielaczki 35-40 kg... Więcej...
Dr Anna-Maria Szymańska
KSIĄŻKI


KSIĄŻKA ROKU 2002
Dyplom dla książki "Użytkowanie krów holsztyńsko-fryzyjskich w warunkach polskich" przyznany przez Akademię Rolniczą w Poznaniu, Katedrę Technologii Mleczarstwa oraz Krajowe Stowarzyszenie Promocji Obszarów Wiejskich Organizatora III Międzynarodowych Targów "FERMA BYDŁA", Poznań - Hala Arena 2003


dyplom


"Czyste mleko od zdrowych zwierząt stanowi luksus bogatych, podczas gdy powinno być powszechnym pożywieniem biednych"
Mahatma Gandhi
"Nauczono mnie, że droga wiodąca do postępu nie jest ani szybka, ani prosta"
Maria Skłodowska-Curie

"Użytkowanie krów holsztyńsko-fryzyjskich w warunkach polskich"
dr inż. Anna-Maria Szymańska
ISBN 83-88436-36-8

BIOINŻYNIERIA, HODOWLA ZWIERZĄT, UNASIENIANIE ZWIERZĄT HODOWLANYCH
Home Czytelnia Publikacje naukowe Artykuły pupularnonaukowe Książki Broszury Galerie zdjęć

Dr Anna-Maria Szymańska

e-mail: amszymanska@wp.pl

Przedruk całości lub fragmentów materiałów opublikowanych na stronie bez zgody autorki jest prawnie wzbroniony!
Zainteresowanych przedrukiem proszę o kontakt e-mailowy.
Zapraszam.
Copyright © A.M. Szymańska, Warszawa / Bydgoszcz 2001-2024

wiejskomiejski.pl :: Leczenie żylaków, żylaki, Bydgoszcz
Usługi dźwigowe, podnośniki koszowe, Bydgoszcz, kujawsko-pomorskie
Strony internetowe, Copywriting Bydgoszcz